Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιανγκ Τσο-Τσενγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιανγκ Τσο-Τσενγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1914
Θάνατος26  Νοεμβρίου 2006[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΤαϊβάν
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςNational Southwestern Associated University
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιανγκ Τσο-Τσενγκ (κινέζικα: 楊卓成) (1914 – 26 Νοεμβρίου 2006) ήταν διεθνούς φήμης Κινέζος αρχιτέκτονας. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το Chiang Kai-shek Memorial Hall, ένα σημαντικό ορόσημο στην Ταϊπέι – με το σχέδιό του να επιλέγεται από συμμετοχές σε διεθνή διαγωνισμό. [2]

Πολλά από τα άλλα έργα του έχουν γίνει διάσημα ορόσημα στην Ταϊβάν: το Taipei Grand Hotel, το Εθνικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής, η Επίσημη Κατοικία Shilin, το Μεγάλο Τζαμί της Ταϊπέι, ο Προεδρικός Τάφος Cihu, το Κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και το νέο χωριό Zhongxing .

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Yang διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια. Παρόλο που ήταν περισσότερο γνωστός για την εξειδίκευσή του στην αρχιτεκτονική κινέζικου στυλ, ήταν επίσης κορυφαίος ειδικός στην κατασκευή, την υψηλή τεχνολογία, τα οικονομικά, τις παραστατικές τέχνες και την εμπορική/οικιστική αρχιτεκτονική. Σχεδίασε επίσης τις εγκαταστάσεις παραγωγής για RCA, Philips, Timex, Texas Instruments στην Ταϊβάν. καθώς και για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Eli Lilly and Company και η Roche .

Όταν ήταν κοντά στα 80 του, σχεδίασε το εργοστάσιο ημιαγωγών για την TI-Acer. Το εργοστάσιο TI-Acer μπορεί να είναι μια παλαιότερη εγκατάσταση στον κόσμο των ημιαγωγών, αλλά το ίδιο το κτίριο εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες εγκαταστάσεις ημιαγωγών στην Ταϊβάν. Είναι ένα από τα λίγα εργοστάσια που είναι σε θέση να πληρούν τις προδιαγραφές χωρίς κραδασμούς και τις προδιαγραφές καθαρού δωματίου κατηγορίας Α.

Ο Γιανγκ αφιέρωσε τη ζωή του στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ταϊβάν και το έργο του βελτίωσε σιωπηρά την ανάπτυξη των διαφόρων βιομηχανιών στην Ταϊβάν. Επιπλέον, το Εθνικό Θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής διευκόλυναν επίσης την ανάπτυξη των παραστατικών τεχνών στην Ταϊβάν.

  1. (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) Structurae. Ράτιγκεν. 1006707. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Marc Andre Matten (9 Δεκεμβρίου 2011). Places of Memory in Modern China: History, Politics, and Identity. BRILL. σελίδες 57–. ISBN 90-04-21901-3.